Don Bluth diss-kussion.

Något som stör dig och du känner för att skriva av eller skapa debatt? Gör det här. Var beredd att komma med ordentliga argument!

Don Bluth diss-kussion.

Unread postby Spocha » 2006-10-29T03:41:35+00:00

Är Don Bluths filmer verkligen så bra?
Det började nog med att jag såg om Don Bluths "master piece" Nimhs Hemlighet härom året för första gången sedan barndomen. Jag hade minnen av den som en vacker och sorglig historia med gettersöta karaktärer. När jag gick i högstadiet läste jag boken som filmen är baserad på, jag tänkte inte så mycket på olikheterna, eftersom jag inte sett filmen sedan jag var sju och knappt mindes något av vad den handlade om. Så det var mestadels boken jag hade i minnet när jag såg om filmen.


Bluth mosade boken. Men det brukar tecknade filmer göra så det är jag inte särskilt berörd av. Men hur är det egentligen med utförandet av filmens egen berättelse? Jag får för mig att merparten av forumstabben har sett Nimhs Hemlighet så jag undviker att redogöra för filmens handling. Ni vet vad jag pratar om.

Det jag först reagerade mot var de skarpa inslagen av fantasy. Elektricitet framställs som någon slags magi. Just det är visserligen coolt. En mus som ser en glödlampa för första gången tror givetvis att den är magisk. Men hur är det med alla de övriga fantasylika inslagen. Vad är det för självlysande kemikalie i Nikodemus penna som gör att det han skriver lyser? Är det nån sorts magnetism i Brisbys amulett som får lådan med hennes hus att stiga ur gyttjan och sväva i luften? Det är ren hokus pokus och jag förstår inte hur den hör hemma i en berättelse som Nimhs Hemlighet. Den där amuletten är för övrigt så dåligt invävd i berättelsen att det verkligen känns som att filmskaparna kom på att "oj, nu får inte filmen bli så mycket längre. Vi måste hitta på nått sätt att avsluta det hela. Ja! En magisk amulett som inte har något med storyn i övrigt att göra räddar dagen. Det funkar alltid." En annan sak man lägger märke till när man ser filmen med vuxenögon är att tempot i filmen är ganska ryckigt. Mot slutet går allt väldigt fort, som om den hade brått med att avslutas. Den spännande nyckelscenen där man får reda på hur det kommer sig att Nikodemus och de andra kan behärska elektriciteten och hur Brisbys döde Make Jonathan är kopplad till råttorna fladdrar förbi som en pytteliten tillbakablick som man får anstränga sig för att hinna med i.

Jag behöver nog se filmen ytterligare en gång för att dra upp fler exempel, men kort och gott så tycker jag att storyn i Nimhs Hemlighet är tämligen dåligt ihoppusslad. Det som gör filmen sevärd, förutom att den är vackert tecknad och har bra karaktärer är den övergripande, lite kusliga stämningen som verkligen är utöver det vanliga. Jag tror att filmteamet koncentrerade sig noga på att få fram denna stämning i filmen och inte brydde sig så mycket om att få till handlingen bra. Barn tänker ju inte på sånt i alla fall.


Efter den här insikten var jag tvungen att sätta mig och fundera. Jag har en väldigt positiv syn på Donald Bluth och hans animationsstudio. Men är hans filmer verkligen så otroligt bra?

Jag ska nu framföra ett par exempel jag kom att tänka på där Bluth definitivt INTE är bra. Exemplen är givetvis grundade i min personliga smak och inga universiella fakta.


1. Bluth kan inte rita katter. Eller jo. Det kan han. Han kan rita snälla katter i kortfilmen Banjo the Woodpile Cat. Några okej katter finnes även i Resan till Amerika. Men när han ska rita elaka katter till sina musfilmer förvandlar han dem till dräglande hundliknande bestar som låter "brooaaaur". Värsta exemplet finns i just Nimhs Hemlighet. Det finns ju massor av spännande sätt att göra en karaktär kattlikt läskig så varför rita hundar med kattsvans istället?

2. Bluth lägger in pinsamma crazy-grejer i sina filmer. Om ni har sett filmen Anastasia minns ni kanske scenen där Rasputin står och sjunger och en massa likmaskar och kakerlakor hoppar omkring och dansar och sjunger. Sticker ut en aning från filmens i övrigt ganska stela seriösa ton? Jag har ärligt funderat på om detta inte ska föreställa nån sorts parodi på fåniga sånginslag i Disneyfilmer. Jag rentav hoppas att det är det. För är det inte det så är det bara ett tecken på riktigt dålig smak.

3. I Anastasia bortförklaras ryska revolutionen med att "den onde trollkarlen Rasputin förhäxade folket till att hata tzarfamiljen" (Lenin finns inte). Även om filmen är tänkt att vara en saga utan historisk korrekthet slår det här fel i magen på mig. Förvränga modern politisk historia och göra barnfilmer av det? Man kan undra hur de skulle behandla en film om andra världskriget eller Israel-Palestinakonflikten.
Vidare så får man ofta höra från furries i synnerhet att de har ljuva barndomsminnen av Don Bluth's filmer. Är det bara jag som har skräckminnen av filmer som Änglahund, Tummelisa och Rock a Doodle? De enda Bluthfilmer jag verkligen gillade som barn är Resan till Amerika och Lillefot. Nimh gillade jag nog också, men jag hade bara sett den en gång och hade ingen riktig relation till den. Resten fick jag mardrömmar av. Min rådande positiva, då och då riktigt dyrkande bild av filmerna är en ren efterhandskonstruktion, konstruerad då jag inte längre var barn och lättpsykad.

Jag vet inte riktigt hur jag ska snöra ihop det här inlägget. Så jag skickar väl bollen vidare. Vad tycker DU om Don Bluths egna filmer? Har du någon favoritfilm? O-favoritfilm? Tycker du samma sak nu som du tyckte som barn? Något annat du vill säga i ämnet? Vill du skälla på mig för att jag dissat din favvofilm?
Kör hårt!


Och om det står "Gunilla Gorilla" någonstans i texten vet jag inte var det kommer ifrån. :P
User avatar
Spocha
Nypälsare
 
Posts: 81
Joined: 2006-10-13T01:59:14+00:00

Unread postby Ricadonna » 2006-10-29T07:56:50+00:00

Okej, jag tycker personligen Don Bluth kan vara lite refreshing, speciellt när man jämförde med andra tecknade 90-tals filmer då Don Bluth vågade ta in mer vuxnare element. Jag gillade faktiskt Rock-A-Doodle och gör fortfarande, då det ger mig minnen tillbaka till Las Vegas (som de gör parodi på också).

Men Anastasia, ja, som du sa vrider det i magen på mig när de förvandlar politisk historia till något perverst. Att Rasputin gjorde så folket började hata tsar-familjen och döda dom :shock: och att tsarerna, b.la tyrannen Nikolaj den Andre ses som en söt liten ängel med gulligt skägg när han egentligen (och hans far) var brutala ledare som (om man kommer ihåg Blodiga Söndagen) avrättade folk för de var i nöd, och skickade ut en halvt döende armé i världskriget, medan han och familjen klädde sig i lyxiga kläder och åt sig feta var dag medan folket svalt och frös ihjäl.
Överhuvudtaget så ska man sympatisera med dom rike i Ryssland, som "stackars dem" fick sin rikedom och lyxliv fråntaget. Det kommenteras även (surt) av en karaktär: "Rött rött rött, allting är rött! Innan brukade passen vara blåa, nu är de röda", nått i den stilen. Wow, pik till socialismen och kapitalismen?
Det skulle vetas att det är omöjligt att göra en o-biased barnfilm om en politisk del av Rysslands historia utan att få folk att må illa. Jag gillar musiken i filmen, hur en del karaktärer är ritade osv. Men annars... usch. :shock: Rös nästan.
(Det finns dock en glimps av en Lenin-staty i filmen om jag kommer ihåg rätt...)
En annan komisk del är att folk LIDER under det kommunistiska styret medan folket va lycklig med att ha rika förtryckande tsar-familjen ovanför dem. Hahahaha! :lol: Way to go... och det va inte förrän under 50-talet folk började rykta sig om den och den var Anastasia. Och varför åker Anastasias danska farmor till Frankrike? :/ Hon skickades tillbaka till Danmark (sitt hemland) i verkligheten. Seriöst...

Jag skulle vilja se hur han försökte förklara Andra Världskriget då. Nazisterna använder asatru-magi med magiska runor? Ryssarna manipulerar dom allierades folk att bli kommunister och gå in på ryssarnas sida och de har baktankar att krossa USA när de ändå håller på, eller de kanske HAR samarbete med Nazisterna för att krossa USA? Seriöst :? Skulle inte förvåna mig. Politik hör helt enkelt inte hemma i barnfilmer!

Kanske ska återkomma med mer sen, men just nu får det räcka :P
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Fuujioro » 2006-10-29T11:35:55+00:00

Don Bluth, försökte på något sätt förnya hela "barn films serien"
Rock-A-Doodle, är ju ett riktgt starkt exempel på det.
There is no theory of evolution. Just a list of animals Chuck Norris allows to live.
User avatar
Fuujioro
Superfag
 
Posts: 231
Joined: 2006-09-28T17:28:47+00:00
Location: Runt kungliga huvudstaden.

Unread postby Grisha » 2006-10-29T13:29:36+00:00

Jag gillade Landet för längesedan (Lillefot), massa "sparkly tjitt" (för att använda CYD's benämning) och underbar musik. Och Titan A.E. :D

Anastasia ser jag som ett hån och en ren våldtäkt. :x
The asses weren't that great. But then, I am an ass man of the highest order. Even as a lecher I am a snob.
Image
User avatar
Grisha
Пантис >:E
 
Posts: 568
Joined: 2006-07-14T00:26:02+00:00
Location: Ar(l)öv.
Species: Pantyhound
Steam: Pantyhound

Unread postby Ricadonna » 2006-10-29T14:13:56+00:00

Grisha wrote:Jag gillade Landet för längesedan (Lillefot), massa "sparkly tjitt" (för att använda CYD's benämning) och underbar musik. Och Titan A.E. :D

Anastasia ser jag som ett hån och en ren våldtäkt. :x


Håller definitivt med, speciellt den siste :x
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Jayron » 2006-10-29T14:16:15+00:00

Jag har ingenting emot Anastasia, jag vet inte vad som egentligen hände på den tiden men jag bryr mig inte direkt.. historia och politik är inte min grej ;)
おっしゃ Let's 世界征服!
User avatar
Jayron
Buttsecks or GTFO
 
Posts: 138
Joined: 2006-07-09T23:19:51+00:00
Location: Låtsasnorrland
Species: Fabulöst Kattskrälle
Katt eller hund: Katt

Unread postby Ricadonna » 2006-10-29T20:31:06+00:00

Jayron wrote:Jag har ingenting emot Anastasia, jag vet inte vad som egentligen hände på den tiden men jag bryr mig inte direkt.. historia och politik är inte min grej ;)


Problemet ligger i att man inte ska våldta politiska historiehändelser, då det kan väcka starka reaktioner hos folk. Det är helt enkelt ingenting man gör. :? Det är stötande, helt enkelt. Om Don Bluth var smart nog skulle han komma på en helt fiktionell historia istälet för att våldta Rysslands historia.
Man kan väl då i princip göra en skruvad skildring av Israel-Palestina konflikten, kasta den på barnen, och sen när den får kritik för att framställa t.ex muslimerna som giriga djävuls-besatta mördare, och i slutet vinner judarna, jadu... i andra ord: Klampa inte i politik-klaveret! Känsligt ämne...

Och för den delen lärde man sig om Ryska Revolutionen i Historia-klassen ;)
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Spocha » 2006-10-29T21:40:57+00:00

Ja precis, det ingår väl i grundskoleutbildningen för tusan? :)
Känns det inte otroligt typ... amerikanskt att manusförfattarna väljer att skriva om historien hellre än att göra Anastasias föräldrar elaka?

Det hade kunnat fungera lika bra att låta de politiska bitarna vara korrekta. Anastasia är typ 7 år när hon flyr i filmen så hon är ju "oskyldig". Vi kan sympatisera med henne. Stackars prinsessan som får lida för att hennes käre pappa dragit på sig en revolution.

Men nej. I amerikansk barnfilm kan man inte framställa föräldrar som dåliga. Då blir barnen som tittar psykopater. Det är vetenskapligt bevisat. :P
User avatar
Spocha
Nypälsare
 
Posts: 81
Joined: 2006-10-13T01:59:14+00:00

Unread postby Jayron » 2006-10-29T23:22:28+00:00

Spocha wrote:Ja precis, det ingår väl i grundskoleutbildningen för tusan? :)


Det var på högstadiet så jag minns ingenting av det XD läste inte Historia på gymnasiet för jag tyckte inte det verkade vara speciellt kul.. minns inte vilken kurs jag valde istället dock >.o Men man ska ha ett intresse för historia om det ska fastna överhuvudtaget, jag har aldrig varit intresserad av modern historia och inte ansträngt mig för att lägga nånting av det på minnet. Jag är mer intresserad av vad som hände för 5000 år sedan ;)

Filmen är säkert stötande för folk som kan historia, men för mig som varken bryr mig eller kan speciellt mycket om den riktiga historien bakom så tycker jag det är en helt okay film.
おっしゃ Let's 世界征服!
User avatar
Jayron
Buttsecks or GTFO
 
Posts: 138
Joined: 2006-07-09T23:19:51+00:00
Location: Låtsasnorrland
Species: Fabulöst Kattskrälle
Katt eller hund: Katt

Unread postby Grisha » 2006-10-30T00:46:30+00:00

Ignorance is bliss, eller nåt. :wink:
The asses weren't that great. But then, I am an ass man of the highest order. Even as a lecher I am a snob.
Image
User avatar
Grisha
Пантис >:E
 
Posts: 568
Joined: 2006-07-14T00:26:02+00:00
Location: Ar(l)öv.
Species: Pantyhound
Steam: Pantyhound

Unread postby Ricadonna » 2006-10-30T06:35:21+00:00

Jayron wrote:
Spocha wrote:Ja precis, det ingår väl i grundskoleutbildningen för tusan? :)


Det var på högstadiet så jag minns ingenting av det XD läste inte Historia på gymnasiet för jag tyckte inte det verkade vara speciellt kul.. minns inte vilken kurs jag valde istället dock >.o Men man ska ha ett intresse för historia om det ska fastna överhuvudtaget, jag har aldrig varit intresserad av modern historia och inte ansträngt mig för att lägga nånting av det på minnet. Jag är mer intresserad av vad som hände för 5000 år sedan ;)

Filmen är säkert stötande för folk som kan historia, men för mig som varken bryr mig eller kan speciellt mycket om den riktiga historien bakom så tycker jag det är en helt okay film.


Men du missar självaste moralen ;) Du tänker för centrerat där. Så du skulle kunna se en anti-semitisk barnfilm om hur judarna låg bakom Andra Världskriget medan de stackars nazisterna led och fick kämpa tillbaka sitt land, för du "bryr dig inte om historia anyway" och tycka det är helt okej att producera en sån film och visa för barn :??

Och Historia A är ett kärnämne vad jag vet. Vet inte hur du undkom den :o

Grisha: Jo, en del väljer att leva så ;) "Ju mindre man vet, ju mindre att oroa sig för"
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Frenzee » 2006-10-30T07:26:24+00:00

För att vara ärlig så har jag alldrig reflekterat om vad fan "the secret of Nihm" handlar om.
Jag har ganska hjänrdött tittat på filmen och noterat hur fint den är animerad.

I överigt så tyckte jag också att många av hans filmer var lite läskiga och obehagliga när jag var liten, Men det var just det jag gillade med dom.
Det är antagligen ungefär det samma som att man tittar på skräckfilm och går ut på stileproject.com

Sen Anastasia har jag lyckats missa, men att dömma av vad folk skriver så har jag itne missat mycket
Image
User avatar
Frenzee
"ser ut som en medelålders partyturk"
"ser ut som en medelålders partyturk"
 
Posts: 26672
Joined: 2006-07-19T03:51:27+00:00
Location: Malmöööööööööööööööö
Species: Motbjudande Hyena
Steam: Frenzee
Donation status: Flera tÿsen miljoner
Katt eller hund: Katt

Unread postby quoting_mungo » 2006-10-30T09:28:19+00:00

Ricadonna wrote:Och Historia A är ett kärnämne vad jag vet. Vet inte hur du undkom den :o

Neee. Religion A är ett kärnämne, men historia behöver man inte läsa om man inte vill eller det ingår i ens gymnasieprogram. Jag läser historia för första gången sedan högstadiet nu. (Och fan vad det är jobbigt! Jag har dåligt minne, jag vill inte memorera en massa nonsens!) Kärnämnena är: Svenska A och B, Engelska A, Matematik A, Religion A, Idrott och hälsa A, Naturkunskap A. (Och läser man Fysik A, Kemi A och Biologi A så tror jag att man slipper naturkunskapen.)

Jag har bara sett Nimh en gång och sett korta snuttar av Anastasia här och där. (F.ö. har jag alltid tolkat Anastasia som "Disneyfilm" i bemärkelsen att det enda jag tänker anta är sant är att det de facto fanns en prinsessan Anastasia, allt annat är hittepå för filmens skull.)

Landet för längesedan har jag (tyvärr) dock sett en hel del av. Kan inte med de filmerna. Originalfilmen var nog bra från början, men det har överröstats av att min lillebror såg på dem DAGLIGEN i typ två år. Och köpte en CD eller kasettband eller nåt med sånger från filmerna, så man var inte fri från eländet ens i bilen.
ImageImageImage
User avatar
quoting_mungo
Duktig postare
 
Posts: 610
Joined: 2006-07-26T02:18:01+00:00
Location: Åh, du ljuva Skåneland~
Species: Alopex lagopus

Unread postby Grisha » 2006-10-30T12:07:22+00:00

quoting_mungo wrote:Landet för längesedan har jag (tyvärr) dock sett en hel del av. Kan inte med de filmerna. Originalfilmen var nog bra från början, men det har överröstats av att min lillebror såg på dem DAGLIGEN i typ två år. Och köpte en CD eller kasettband eller nåt med sånger från filmerna, så man var inte fri från eländet ens i bilen.


Din stackare! :o Nåja, det är iaf. ett allmänt känt faktum att de 10 uppföljarna förstörde originalet totalt med sina jämförelsevist undermåliga animationer, banala stories samt horribla musik - ettan hade iaf inga sånger (förutom när eftertexterna rullade).
The asses weren't that great. But then, I am an ass man of the highest order. Even as a lecher I am a snob.
Image
User avatar
Grisha
Пантис >:E
 
Posts: 568
Joined: 2006-07-14T00:26:02+00:00
Location: Ar(l)öv.
Species: Pantyhound
Steam: Pantyhound

Unread postby quoting_mungo » 2006-10-31T14:43:01+00:00

Jo, det var ju typ... EN av uppföljarna som hade någon form av logik bakom sig (den där maten i Den Stora Dalen OMFG tog slut fastän det sägs i första filmen att maten där ALLTID kommer att räcka), men de flesta var bara... Dumma. -_-

Sedan är det i och för sig ganska ologiskt att maten där räcker mer än en vecka från början med tanke på att cirka fyra långhalsar kan decimera en mindre skog på en halv minut eller nåt.

Sorgligt nog är LBT fortfarande bättre än Disneys Dinosaurier. Enda bra med den filmen är att jag såg den när jag hade influensa, så min hjärna är för alltid övertygad om att Aladar och den jävla casanova-apan har ihop det.
ImageImageImage
User avatar
quoting_mungo
Duktig postare
 
Posts: 610
Joined: 2006-07-26T02:18:01+00:00
Location: Åh, du ljuva Skåneland~
Species: Alopex lagopus

Unread postby Ricadonna » 2006-10-31T16:01:13+00:00

Ja, som sagt, Anastasia var horribel. Anatasia var först och främst Hertiginna, inte prinsessa :? Alltså, hon skulle ärva Romanov-rikedomarna men inte bli, du vet... prinsessa/drottning osv. för... ja... SOVJET HAR TAGIT ÖVER RYSSLAND. Monarkin försvunnen. Och i filmen så antagligen flyr några av Anastasias släktingar, b.la hennes farmor? Uuh... alla Romanovs mördades och/eller fängslades, och hennes farmor fängslades och deporterades till Danmark. Herre SPÖK GUDEN ERA SVIN... om nån ska göra en film om en politisk historiehändelse och riktig person kan dom väl ändå få till saker någorlunda bra... och som sagt, den är mer som en Disney-film just med "Prinsessa" och allt. Och... ja... Anastasia var Don Bluths stora steg mot failure. Just för den var väldigt mediocre gentemot hans andra filmer och den var funnen stötande av en hel del folk. Sen att den drar med politik i en barnfilm är icke förlåtbart...

Men Landet för Längesedan var så bra :( men alla femtioelva uppföljare var ugh... t.om jag som barn tyckte det var för mycket. Snacka om att mjölka ur.

Och när det kommer till Historia hörde jag att det SKA bli ett kärnämne. Tycker det är komiskt hur Religion A är ett kärnämne med inte Historia A. Vår historia och uppbyggnad är väl minst lika viktig som Religion? :? Jaja... skummerier.
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Ricadonna » 2006-10-31T16:04:41+00:00

Och Frenzee; låna/hyr/få tag i Anastasia på annat sätt, tro mig... du kommer skratta och gråta på samma gång :D
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Unread postby Grisha » 2006-10-31T16:13:55+00:00

Ricadonna wrote:Och när det kommer till Historia hörde jag att det SKA bli ett kärnämne. Tycker det är komiskt hur Religion A är ett kärnämne med inte Historia A. Vår historia och uppbyggnad är väl minst lika viktig som Religion? :? Jaja... skummerier.


Äsch, varför ska vi kunna historia? Gud fixar allt ändå! >:E XD

Och förresten tog jag mig friheten att ta väck "slut" från censurfiltret eftersom det bara blir fånigt när man avser den svenska betydelsen. :3
The asses weren't that great. But then, I am an ass man of the highest order. Even as a lecher I am a snob.
Image
User avatar
Grisha
Пантис >:E
 
Posts: 568
Joined: 2006-07-14T00:26:02+00:00
Location: Ar(l)öv.
Species: Pantyhound
Steam: Pantyhound

Unread postby Spocha » 2006-10-31T16:29:56+00:00

Grisha wrote:Och förresten tog jag mig friheten att ta väck "slut" från censurfiltret eftersom det bara blir fånigt när man avser den svenska betydelsen. :3


Så det var där Gunilla Gorilla kom ifrån? :D Jag misstänkte att det var en censur av nått slag men fattade inte vad det var för fel jag hade skrivit. Slut minsann.
User avatar
Spocha
Nypälsare
 
Posts: 81
Joined: 2006-10-13T01:59:14+00:00

Unread postby Ricadonna » 2006-10-31T16:35:09+00:00

:/ Näää, den vinner ju.

Nej men, ja, hihi :lol:...
User avatar
Ricadonna
Brings GOOD to all the GOOD who've been... NICE!
 
Posts: 469
Joined: 2006-07-09T23:08:05+00:00
Location: Sweden
Species: Mario

Next

Return to Debatt & Ranter

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest